Vinkkejä ja Linkkejä

Vinkkejä ja Linkkejä aivojen aktivointiin ryhmiin tai kotitehtäviksi

Aivojen treenaamiseen löytyy monenlaisia hyviä tehtäviä, joita voidaan käyttää Ahaa! tehtävien rinnalla tai vaikka antaa kotiin tehtäväksi (kannattaa aina valita tehtävät ryhmäkerran teemaan sopiviksi). Tehtäviä löytyy niin tulostettavia kuin tietokoneella/tabletilla tehtäviäkin.

Esimerkiksi näiltä sivuilta voit löytää tehtäviä tai saada lisävinkkejä ryhmätoimintaan:

Vahvike sisältää paljon erilaisia tehtäviä ja toimintaideoita, joita voi käyttää niin ryhmien ja kerhojen ohjaajat kuin yksittäiset henkilötkin. Tehtävät sopivat myös eri ikäpolvien väliseen toimintaan.

Muistipuisto on helppokäyttöinen ja innostava verkkosivusto, joka sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Sisältää myös Impulssin FORAMEN aivotreeniharjoitteet.

Ryhmärenki sivusto palvelee ryhmiä ja ryhmänohjaajia. Sieltä löytyy materiaalia monenlaisiin ryhmätuokioihin (kysymyskortteja, pelejä, visoja, kuvakortteja yms. yms.)

ETNIMU-projektin Aivojen aktivointi harjoitukset 1 ja 2 + aivoterveys. Sivustolta löydät jumppaohjeita ja tehtäviä sekä kattavan tietopaketin aivoterveydestä. Tehtävät on käännetty neljälle eri kielelle: suomi, viro, venäjä ja somali.

Älypää sisältää paljon eriaiheisia tietovisoja ja älypelejä, mm. mahjong, pasianssi, ristikoita ja kuvavisoja. Seniori-visan kysymykset sopivat erityisesti iäkkäämmille henkilöille.

Papunet sisältää erilaisia pelejä, mm. muistipelejä, tarkkuuspelejä ja palapelejä.

Mieli -rentoutus- ja hengitysharjoitukset. Suomen Mielenterveyseuran sivuilta löydät tietoa mm. rentoutuksesta, hyvinvoinnista ja kehon kuuntelusta sekä erilaisia kuunneltavia rentoutus- ja hengitysharjoituksia.

Memoni -projektin Aivoterveys-aiheiset flyerit ja videot. Salon Muistiyhdistyksen Memoni- monikulttuurinen muisti projektissa on kehitetty aivoterveys- ja muistiaiheisia flyereita ja videoita eri kielillä (suomi, viro, venäjä, arabia, somali, kurdi-soraani,mandariinikiina).

Muista myös Muistiliiton Aivoterveydeksi –muistinvirkistyssovellus iOS-laitteille. Sovellus sisältää aivoterveystietoa, aivoja aktivoivia pelejä sekä muistin hyvinvoinnista huolehtimiseen kannustavan muistikuntokalenterin. Se muistuttaa huolehtimaan aivojen hyvinvoinnista joka ikinen päivä.

Luettavaa; KirjaVinkkejä yms. aiheeseen liittyen;

Opinnäytetyö: Mielenterveyskuntoutujan kokemuksia Ahaa! kognitiivisesta harjoittelumenetelmästä. Tapaustutkimus. Jatta Lappi. Toimintaterapeutti YAMK monialainen kuntoutus. JAMK. 2019

Näin aivot oppivat; Minna Huotilainen | PS-kustannus 2019

Ajattelun taidot ja oppiminen; Irmeli Halinen; Risto Hotulainen; Eija Kauppinen; Päivi Nilivaara; Asta Raami; Mari-Pauliina Vainikainen | PS -kustannus 2016

Keskittymiskyvyn elvytysopas; Minna Huotilainen, Mona Moisala | Tuuma-kustannus 2018

Aivot ja paranemisen ihme, neuroplastisuuden mahdollisuudet; Norman Doidge | Viisas elämä 2018

Aivotaidot; Heidi Isomäki, Nina Uusitalo | Gummerus 2017

Personal Brainer; Tiina Huttu, Reidarr Wasenius | WSOY 2016

Tunne Aivosi; Leeni Peltonen, Minna Huotilainen | OTAVA 2017

Tilaa ajatella -tehosta työtäsi Mindfulnessin avulla; Rasmus Hougaard, Teetta Kalajo | PS -kustannus 2016

Aivotyökirja - opas ja harjoituksia aivovaurion saaneelle, läheiselle ja asiantuntijalle; Trevor Powell | Hogrefe 2017

Ikääntyvän Muistikirja; Markku T. Hyyppä | Duodecim 2018

Treenaa muistiasi; Reijo A. Kauppila | PS kustannus 2015

Venny 2; kirjasta löytyy visuaalisten hahmotusvaikeuksien kuntoutukseen harjoituksia. Tilattavissa esim. Early Learning -verkkokaupasta.

MateriaaliVinkkejä aiheeseen liittyen;

Linkkikuutiot; monikäyttöiset yhteenliitettävät palikat, joita voi käyttää esim. hahmottamisen ja kielen-teeman alla (rakenna mallin/ohjeen mukaan -harjoitukset). Tilattavissa esim. Early Learning -verkkokaupasta

Sirkulta.fi -verkkokaupasta tilattavissa runsaasti erilaisia oppimista tukevia ja kehittäviä pelejä ja muita tuotteita. Valikoimassa runsaasti tuotteita senioreille ja erityisryhmille.