Aivotreenejä netistä – treenaa mielesi huippukuntoon peleillä ja sovelluksilla

aivotreeni rubikin kuutio

Jos haluat harrastaa neurobicia tai muuten muistijumpata ajatuksiasi kirkkaammiksi, tarjoaa Internet siihen monia hyviä mahdollisuuksia. Materiaalit ovat usein käytettävissä täysin ilmaiseksi, mutta voivat vaatia tulostamista, leikkaamista ja liimaamista. Toinen vaihtoehto on käyttää mobiililaitteelle tai tabletille ladattavia sovelluksia tai pelata pelejä tietokoneelta suoraan selaimessa ilman fyysisiä apuvälineitä.

Muisti on kaikille kansalaisille välttämätön ominaisuus, jota kiire, masentuneisuus, stressi ja väsymys kurittavat. Keskittymiskyky ja lähimuisti kuitenkin paranevat usein harjoittelulla ja stressaavan ajanjakson helpottaessa, mutta jos muistioireet jatkuvat tai lisääntyvät, on niiden syy hyvä paikantaa yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Olemme koonneet alle erilaisia vinkkejä, joista löydät monenlaisia muistia tukevia ja aivoja haastavia harjoituksia. Voit valita omasi mielenkiintosi mukaan ja treenata mieltä itsellesi parhaiten sopivana hetkenä. Lisäksi annamme offline-vinkkejä, joilla aivokapasiteetti säilyy ensiluokkaisena mahdollisimman pitkään.

Muistipuiston treenejä aivoille 

Kenties suurin yksittäinen muistin tueksi tarkoitettuja palveluita tarjoava taho on Helsingin kaupunki. Itsehoito-sivusto kohdistaa harjoituksensa ennen kaikkea yli 65-vuotiaille kansalaisille, mutta muistivaikeuksia on mahdollista ennaltaehkäistä tehokkaasti puuttumalla asiaan jo ennen rajapyykin ylittämistä. 

Jokainen sivustolla vierailija voi saada arvokasta lisätietoa muistisairauksista ja kurkistaa innostavaan Muistipuistoon. Muistipuisto on kehitetty yhteistyössä Miina Sillanpään Säätiön ja Muistiliiton kanssa ja se kokoaa yhteen runsaasti aivoterveyttä tukevaa käytännön tekemistä. Sivusto on tarkoitettu kaikille aivoterveydestään kiinnostuneille vieraille, vaikka puiston tehtäviä hyödynnetään ennen kaikkea sekä omaehtoisessa kuntoutumisessa että ammattilaisten ohjaamissa ryhmissä. 

Palvelu toimii mobiili- ja WiFi-yhteyksillä ja se on visuaalisesti selkeä. Helppoa käyttökokemusta lisää Suosikit-toiminto ja Aatos-botti, joka ohjaa uusia käyttäjiä palvelun pariin. Mukana on treenejä aivoille, liikettä niveliin tuovia harjoituksia, mielen tasapainoa edistäviä tehtäviä sekä muistelua ja visailua. Voit esimerkiksi pelata musiikkivisaa, harjoitella hahmottamista tai käyttää kehon kiertoliikkeitä aivojen aktivointiin. 

Aivoterveydeksi ja muut muistinvirkistyssovellukset

Aivoterveydeksi on Muistiliiton kehittämä sovellus, joka pyrkii hellimään käyttäjiensä muistia ja jakaa arvokasta tietoa hyvästä aivoterveydestä. Sovellus sisältää tietoiskuja, aivoja aktivoivia pelejä ja muistikuntokalenterin, jonka avulla omaa kehitystä on helppo seurata. Sovellus on rakennettu vapaaehtoistyönä ja toimii toistaiseksi vain iOS-laitteilla. 

Android-laitteiden omistajien ei kuitenkaan tarvitse tuntea itseään unohdetuiksi, sillä netistä löytyy muutama vastaava tuote – vaikkakin englanniksi. Esimerkiksi aivotreenisovellus Peak sisältää useita hauskoja minimipelejä keskittymiskyvyn, muistin ja kielen harjoitteluun. Muistin eri osa-alueiden lisäksi sovellus treenaa logiikkaa ja reagointikykyä. Sovelluksesta on olemassa rajatun määrän pelejä sisältävä ilmaisversio sekä laajempi, maksullinen täysversio. 

Työmuistin parantamiseen tarkoitetussa Lumosity-sovelluksessa toistetaan perässä erilaisia kuvioita ja painellaan Speden peleistä tuttuja vaihtuvia väripainikkeita. Kannustava palaute saa jatkamaan pelaamista ja yrittämään parantamaan omia nopeus- ja tarkkuusennätyksiä. Sovellus Eidetic puolestaan auttaa oikeiden faktojen muistamisessa, kun siihen kirjataan oman elämän tärkeät päivämäärät, puhelinnumerot ja listat. Toisto auttaa haluttujen tietojen tallentumista pitkäkestoiseen muistiin ja sopii erinomainen omaehtoiseen aivoharjoitteluun. 

Älypään aivojumpat ja pelit 

Älypää on ilmainen pelisivusto, jossa on monia aivojen eri osa-alueita haastavia tehtäviä. Minipelien pelaaminen on nopeaa ja koska kaikki tapahtuu suoraan selaimessa, ei laitteiden käyttöjärjestelmien tutkimiseen tarvitse kuluttaa aikaa ja vaivaa. 

Älypää aivojumppa viisiottelu sisältää matemaattisia tehtäviä, muistia vaativia haasteita, kielellistä lahjakkuutta, logiikan käyttöä ja tilan hahmotustaitoa. Pelien pelaaminen pelitillille kirjautuneena kerryttää pisteitä, joiden perusteella pelaajat laitetaan päivittäin, viikoittain ja kuukausittain vaihtelevaan paremmuusjärjestykseen. 

Pelialue on mahdollista laajentaa koko näytölle, mikä auttaa keskittymistä ja tehtävien ratkaisua. Tehtäviä voi tehdä kategorioittain tai sattumanvaraisessa järjestyksessä. Osien keskiarvo lasketaan yhteen ja tulos paljastetaan pelaajalle.

Muita tapoja ennalta ehkäistä muistivaikeuksia 

Aivotreenit netissä tarjoavat hyviä haasteita ja mukavaa ajanvietettä, mutta muistia on mahdollista hoitaa muillakin tavoilla netistä riippumatta. Terveelliset elämäntavat antavat erinomaisen pohjan vahvalle muistille ja niiden on tutkimuksissa todettu torjuvan tehokkaasti Alzheimerin taudin ja muiden muistihäiriöiden syntymistä. 

Viikon ruokalistaa suunnitellessa kalarasvojen saannista huolehtimista tulee korostaa ja alkoholin liikakäyttöä välttää. Tupakointi lisää valtimotautien ja sitä kautta muistisairauksien syntymistä, kun taas liikunta parantaa paitsi koordinaatiota, myös nostaa sykettä. Virkistävät, aivoja haastavat harrastukset pitävät vireyttä yllä, riittävä uni torjuu väliaikaisia muistivaikeuksia ja kypärän käyttö liikenteessä ennalta ehkäisee päähän kohdistuvia vammoja. Kun aivokapasiteetista pidetään hyvää huolta arjessa, on muistin virkistämiseen keskittyviä tehtäviä netissä helpompi tehdä.

Julkaistu
Kategoria(t): treenit

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.